Za nastavak provedbe projekata iz Programa „ZAŽELI“ osigurane Propusnice

03.04.2020. 15:14

Udruženje „BARANJA“ kao poslodavac izdala je Propusnice za potreban broj zaposlenika danom stupnja na snagu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj koju je donio Stožer Civilne zaštite RH 23. 03.2020, a zatim su na vrijeme osigurane i E-propusnice za iste zaposlenike.

Iz razloga znatno povećanog rizika od prijenosa bolesti COVID-19, a kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti, Stožer Civilne zaštite RH svojom Odlukom o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj (NN 35/20 i 39/20) od 23.03.2020. te Izmjenama i dopunama Odluke od 01.04.2020. je zabranio napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka.

Kako bi život funkcionirao, zabrana se nije odnosila i na putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obavljati od kuće.

Prije donošenja navedene Odluke Projektni timovi projekta „Pomoć sebi i drugima“ i „ZAŽELI -programa zapošljavanja žena u Općini Bilje“ su se reorganizirali i prilagodili rad s korisnicima u skladu s preporukama za rad za vrijeme aktualne epidemije korona virusa. Pružanje usluga pomoći u kući krajnjim korisnicima ruralnog prostora daje više mogućnosti i još više dobiva na značenju i u novonastalim okolnostima koje zahtijevaju poštivanje mjera fizičkog distanciranja. Zaposlenice nastavljaju s pružanjem usluga dostave prehrambenih i drugih potrepština, usluga plaćanja računa, posredovanje kod osobnog liječnika vezano za narudžbu i dostavu lijekova, redovitog telefonskog kontakta te uređivanje dvorišta, pomoćnih objekata. Sa Stožerima civilne zaštite Općine Bilje i Općine Popovac, općinama gdje se provode projekti je nastavljena ranije dobra uspostavljena suradnja, a sada prilagođena novonastaloj epidemiološkoj situaciji. Općina Bilje i Općina Popovac su za zaposlene žene na projektima ZAŽELI iz količine dobivene donacije zaštitnih maski osigurali i za sve zaposlene žene na poslovima pružanja pomoći u kući.

Od ukupnog broja zaposlenih 17% ima osigurane propusnice. Brojka je ostala ista i kada je Udruga kao poslodavac izdala propusnice a i kod primjene sustava e-propusnica blagovremeno su podnijeti zahtjevi te osigurane e-propusnice. Propusnice su izdane za sve terenske koordinatore, članove projektnog tima i manjem broju za pomoćne radnice za pomoć u kući. Radi se o osobama koje su u radnom odnosu u Udruženju „Baranja“ sa sjedištem u Lugu, a čija su prebivališta, odnosno boravišta iz druge JLS. Zaposlenim osobama s osiguranim propusnicama je omogućeno obavljanje poslova u sjedištu Udruge i na terenu u svim naseljima domicilne Općine Bilje i naseljima Općine Popovac u provedbi aktivnosti izvaninstitucionalne skrbi iz programa ZAŽELI. Propusnicama su stvorene pretpostavke kretanja zaduženih zaposlenih osoba u obavljanju i drugih neophodnih poslova na drugim lokacijama, obveznih partnera HZZ RU Osijek, Centra za socijalnu skrb Beli Manastir te drugih službi, ljekarni, trgovina, pošta i slično.

Program ZAŽELI preferira zapošljavanje i rad u lokalnoj zajednici, zapošljavanjem teško zapošljivih žena i pružanje usluga pomoći u kući starijim i osobama u potrebi. Zahvaljujući programskom pristupu projekata „ZAŽELI“ kao „susjedske pomoći“, danas imamo preko 83% zaposlenih koji su ne iz JLS, već iz naselja općina gdje i rade na pružanju „susjedske pomoći“.