Projekt „VRIJEME JE ZA ŽENE“ još jednom predstavljen kao primjer dobre prakse

23.12.2014. 10:23

PROJEKT „VRIJEME JE ZA ŽENE“ PREDSTAVLJEN U KNJIZI OECD O INKLUZIVNOM PODUZETNIŠTVU KAO PRIMJER DOBRE PRAKSE IZ REPUBLIKE HRVATSKE

Projekt „Vrijeme je za žene“ je izabran kao primjer dobre prakse u zapošljavanju osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada iz Republike Hrvatske. Tekst u kojem je predstavljen projekt priredila je prof. dr. sc. Slavica Singer, voditeljica UNESCO Katedre za poduzetništvo i voditeljica smjera Poduzetništvo na Sveučilištu J.J. Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku.

Projekt je predstavljen u knjizi „The Missing Entrepreneurs 2014 „ (str. 184 i 185) koju je izdao OECD. Radi se o drugom izdanju godišnjih izvještaja u kojem su prikazani podatci i analize politika o inkluzivnom poduzetništvu i barijerama na koje osobe u nepovoljnom položaju i socijalno isključene skupine nailaze na tržištu rada.

Projekt je, prethodno, uvršten i u katalog primjera dobre prakse „Pravi put“ koji je izrađen za komponentu IPA IV, natječaj Žene na tržištu rada, a sada je još jednom prepoznat kao primjer dobre prakse i dobar model za zapošljavanje nezaposlenih i socijalno isključenih osoba.

Projekt „Vrijeme je za žene“ Udruženje „Baranja“ provodilo je od studenog 2010. do studenog 2011. u partnerstvu s HZZ Ispostava Beli Manastir, općinama Popovac, Petlovac i Draž te Diakonijom evangeličke crkve u Osijeku i udrugom Ekumenski forum europskih kršćanki . Projekt je financiran sredstvima Europske Unije kroz natječaj IPA IV - Žene na tržištu rada.

U projektu je 70-ak žena steklo uvjerenje o osposobljenosti za poslove njegovateljice, proizvođačica povrća te proizvođačica začinske paprike. Polaznice edukacije dobile su i druga dodatna znanja (iz poduzetništva i informatike) i psihološku podršku. Nakon tri godine od završetka projekta većina žena se uspjela uključiti na tržište rada kroz različite modele zapošljavanja (javni radovi, zapošljavanje kroz projekte, samozapošljavanje - osnivanje OPG ili obrta).

Katalog je dostupan i na ovom linku ("Vrijeme je za žene" na stranicama 184 i 185).

Fotografije

naslovnica