Održana završna konferencija projekta "Baranjka pomaže susjedima"

28.03.2023. 11:05

U Domu kulture u Bilju 24.ožujka 2023. održana je završna konferencija projekta „Baranjka pomaže susjedima“, iz programa ZAŽELI - FAZA III sufinancirana u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Poveznica na TV prilog  Završnica projekta "Baranjka pomaže susjedima" - YouTube  Osječka TV

Okupljene na konferenciji pozdravio je Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje, a rezultate provedenog projekta predstavio je voditelj projekta Milorad Nenadović.

Na završnoj konferenciji nazočili su predstavnici medija, žene koje su radile na ovom projektu, predstavnici krajnjih korisnika, predstavnici obveznih partnera na ovom projektu Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Beli Manastir, te predstavnici partnera općina Bilje i Popovac, načelnik općine Petlovac, predstavnici MUP PP Beli Manastir, Crvenog križa Darda, LAG-a Baranja, Udruga Snaga kulture Osijek, Udruge „Oaza“ Beli Manastir, predsjednik udruge provoditelja projekta, predsjednica Programskog savjeta provoditelja projekta te članovi projektnog tima.

Razdoblje provedbe ovog Projekta je 8 mjeseci, računajući od dana obostranog potpisa Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanog između Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, s jedne strane te Udruženja „Baranja“ kao korisnika bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda s druge strane.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 196.305,66 EUR odnosno 1.479.065,00 kuna, bespovratnih sredstava koja su osigurana u Državnom proračunu Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Provedbom ovog projekta, opći cilj je ostvaren, zaposlena je 31 nezaposlena žena sa evidencije nezaposlenih HZZ-a, pružena je izvaninstitucionalna usluga pomoći u kući za 303 starih i nemoćnih osoba s područja Općina Bilje i Popovac. Na taj način se osiguralo da stari i nemoćni što duže ostanu u svojim domovima, a istovremeno da se teže zapošljive žene uključe na tržište rada.

Sumještanima starije životne dobi i onima u nepovoljnom položaju pružena je potpora i podrška kroz pomoć u kućanskim poslovima, uključivanjem u društveni život zajednice i ublažavanjem osjećaja usamljenosti. Tijekom provedbe projekta korisnicima su dostavljani paketi higijenskih i kućanskih potrepština.

Ovaj projekt je još jednom pokazao svu svoju opravdanost i korist za sve, kako za korisnike usluga, tako i za žene iz ranjive skupine koje su teško zapošljive. Ovim i prethodnim projektima iz ovog programa se prevenira u određenoj mjeri siromaštvo, kako za davatelje tako i za primatelje usluga pomoći u kući.

Diskontinuitet u pružanju usluga pomoći u kući do očekivanih novih projekata se premošćuje organiziranjem volonterskog rada. Organizator volontiranja je Udruženje „Baranja“ korisnik i provoditelj projekta.

U suradnji s obveznim partnerima i potencijalnim partnerima s posebnim naglaskom na JLS intenzivirali smo pripreme apliciranja za novu fazu Zaželi, kao stvarnu potrebu s iskazanim kapacitetima za provedbu ovakvih projekata.

S pozivom svim prisutnim u punoj dvorani, da se pridruže zajedničkom druženju i prigodnom domjenku privedena je kraju završna konferencija.

Fotografije

B1B2B3B4B5B6B7B8B9B10B11B12B13B14B15B16B17B18B19B20B21B22B23B24

Arhiva vijesti